ULTIMA ORĂ DE DIRIGENȚIE CU PROF. ANA BEJINARU

M. , Petra Paic, dna și O. Ungureanu, prof Ana și Mihai Bejinaru, dna G. Pătrășcanu, Voichița, C. Moșincat, Al. Ghironte, Fl., N. Cios – înainte de ultima oră de dirigenție

(foto I. Mardale 27.07 ora11.00)

Fascinația revederii, așteptată de unii  50 de ani, a fost pe măsură ce ne-am recunoscut tâmplele cărunte și umerii ușor aduși în față. Ne-am îmbrățișat cu marea căldură a revederii și rememorării câtorva crâmpee de amintiri la o cină comună și un pahar de vorbă în care voia bună și dispoziția au fost ca în vremurile de altă dată, depline. Am fost mai mulți ca la ultimele două reuniuni și asta ne-a unit și mai tare.

Bucuria cea mare a fost a doua zi dimineață pe 27 iulie 2022, ora 10.00, când, colegul nostru Gabriel Pătrășcanu s-a oferit a fi cavalerul de onoare al clasei și a însoțit de la domiciliu pe soții prof. Ana și Mihai Bejinaru, diriginta clasei 12 G,promoția 1972, respectiv directorul adjunct al Liceului Militar „Ștefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc,  la Punctul de control al instituției. Bucurie. Bucurie. Strânși în jurul doamnei noastre diriginte. Unii nu o mai văzuse de 50 de ani. Și totuși își amintea de fiecare în parte, ținea să întrebe pe fiecare câte ceva.

Ora și momentele festive din sala amfiteatru vor rămâne memorabile. Acolo cei doi dascăli de vocație, soții prof. Bejinaru au ținut, fiecare în felul său o lecție de viață, de îndemn și îndrumare pentru toți cei din promoția 1972. Urarea dumnealor s-a unit întru sănătate și bună revedere peste câți ani ne-o da unul Dumnezeu.

Nu cred că cineva a uitat acele versete ale cărții primite în dar cu dedicație de la Petra și Mircea Paic, despre Iubire și Iertare, la care, vizibil emoționată, parcă cu premoniție, a ținut să facă trimitere doamna dirigintă Ana Bejinaru. A fost ultima oră de dirigenție.

Pe 01 august, îmi comunică colegUl Mircea Paic, m-a sunat doamna diriginte să mă întrebe de telefonul lui Costică Moșincat pentru că în tabelul de la sfârșitul catalogului numărul este inutilizabil.I-am trimis imediat un SMS cu numărul solicitat și seara am sunat-o s-o întreb dacă l-a primit. Nu mi-a răspuns. A 2-a zi la fel. N-am mai încercat.

ULTIMA ORĂ

Eu, da, Mircea, am reușit vreo 30 min. cu amândoi, mai ales că gafa cu telefonul îmi aparținea dintr-o tastare greșită. Pentru mine dialogul acela de o oră, când cu unul când cu altul, a fost cu adevărat ultima oră de dirigenție. Am răspuns ca la interogatoriu în legătură cu ultima tipăritură surpriză oferită cu ocazia revederii: Catalogul clasei 12 G, o lucrare colectivă de apreciere la adresa dascălilor și comandanților de apariția căreia aveam să aflu că s-a bucurat. M-a chestionat despre toți puștanii de altădată, din 12 G, bucurându-se ca de propriile realizări de reușitele acelora de care am avut știre, precum și de soarta trecerii premature a 12 dintre colegi. Pot să depun mărturie că de toți s-a interesat și a avut același tonus vibrant, plin de veselia pe care i-o cunoscusem în anii de liceu.

Am vorbit despre virtuțile umane, între care a așezat IUBIREA și IERTAREA în cap de listă, de parcă făcea cu fiecare discurs un exercițiu spiritual de pregătire pentru Împărăția Cerurilor unde era gata de o altfel de oră de dirigenție. Drept să spun, având experiența apropiată, a mamei, nu m-a surprins dialogul la care m-a provocat. Dar m-a binedispus tonul și verva dialogului agreabil avut cu o distinsă familie de profesori, Bejinaru.

[11:01, 17.08.2022] Costel: Cu regret va aduc la cunoștință că a încetat din viață erudita profesoară Doamna Bejenaru. Dacă ne poate consola ceva , este faptul că aniversarea noastră a fost ultimul eveniment la care a participat !
[11:02, 17.08.2022] Costel: Colegul Andrei mi-a transmis vestea tristă. Dumnezeu să o ierte.

[11:26, 17.08.2022] Lm Mardale: 🙏🙏🙏🎚️🇧🇪
[11:57, 17.08.2022] Lm Paic Mircea: Am lăcrimat la aflarea vești și cu durere profundă în suflet îi doresc să ajungă acolo unde Pronia este la ea acasă.Dumnezeu să o ierte și să o odihnească în pace! Condoleanțe domnului profesor!
[11:58, 17.08.2022] Lm Paic Mircea: Și un mesaj de la Petra soția mea:
[11:58, 17.08.2022] Lm Paic Mircea: A încheiat misiunea aici…are de înfăptuit alte misiuni la Bunutul!!!Dumnezeu să o aibă in grija Sa!!!😥💐♥️
[12:01, 17.08.2022] Lm Paic Mircea: Are cineva numărul de telefon al domnului profesor Bejinaru?
[12:02, 17.08.2022] Lm Paic Mircea: Îl rog să-l posteze pentru a trimite în scris condoleanțe!

[13:02, 17.08.2022] Lm Paic Mircea: Gandul zilei: 🌼🌿🌼
„Se spune că între 15 august (sf. Maria Mare) și 8 septembrie (sf. Maria Mică) oamenii nu îmbătrânesc, totul este cald și calm, că lucrurile se așează și oamenii au numai gânduri bune și își caută un făgaș nou. Se spune că între 15 august și 8 septembrie, vremurile nu știu încotro să o apuce, spre vară sau spre toamnă, că frunzele îngălbenesc, dar nu cad, că păsările vor să plece, dar încă nu știu dacă spre nord sau spre sud. Se mai spune că râurile nu mai curg și că marea nu are valuri, pentru că timpul stă pe loc și așteaptă. Să folosim cu înțelepciune acest răgaz pentru a vindeca mintea de gânduri negre și pentru a ne trăi sufletul cât mai aproape de Dumnezeu.”🙏
[13:07, 17.08.2022] Lm Paic Mircea: Într-o astfel de atmosferă ne-a părăsit doamna diriginte și …”își caută un făgaș nou”.Sunt convins că îl va găsi alături de drepți,buni și adevărați.
[13:42, 17.08.2022] Costel: Am transmis un SMS, în numele colegilor de la ultima întâlnire
[13:44, 17.08.2022] Costel: 0735561930
[14:09, 17.08.2022] Lm Paic Mircea: La mine la acest număr de telefon figurează doamna profesor Ana Bejinaru. Domnul profesor nu are telefon?Aveau amândoi un singur și acelaș telefon? Zi Costică!
[14:21, 17.08.2022] Costel: Eu pe acest nr. am vb. la tf ultima oară, altul nu am. AM trimis mesajul pe acesta.
[14:24, 17.08.2022] Lm Paic Mircea: Gabi Pătrășcanu tu nu ne spui nimic? Ști alt număr de telefon?  Gabi Patăşcanu: Am primit vestea dimineața,dar eram la drum și telefonul pus pe auto.Dumnezeu să o odihnească.
[17:36, 17.08.2022] LM Gabi Patăşcanu: De spus, nu știu ce mai pot spune, dar sunt împăcat ca am putut sa ne bucuram de prezenta domniilor lor la festivitate.Am depanat multe amintiri, pe drumul pe am avut plăcerea sa-i însoțesc, dar păcat, mai spera la mai multe clipe fericite.
[18:01, 17.08.2022] Lm Paic Mircea: Ști alt număr?
[18:02, 17.08.2022] LM Gabi Patăşcanu: Nu am.

[20:55, 17.08.2022] Costel: Dragi colegi, deschid pe pagina Biblioteca Bravului Cavaler: ULTIMA ORĂ DE DIRIGENȚIE CU PROF ANA BEJINARU. Toate gândurile voastre, și ultimele amintiri le puteți posta alăturea de condoleanțele adresate familiei. Mesajele voastre,

Bonto Ghe: Sa doarmă în pace! Ne vom gândi totdeauna cu plăcere de dumneaei.

[12:13, 17.08.2022] LM Cios Ioan: Dumnezeu să o ierte și să o odihnească în pace! Condoleanțe familiei!

I. Mardale: 🙏🙏🙏🎚️🇧🇪

[16:36, 17.08.2022] LM Gabi Patăşcanu: Am primit vestea dimineața, dar eram la drum și telefonul pus pe auto. Dumnezeu să o odihnească.
[17:36, 17.08.2022] LM Gabi Patăşcanu: De spus, nu știu ce mai pot spune, dar sunt împăcat ca am putut sa ne bucurăm de prezenta domniilor lor la festivitate. Am depanat multe amintiri, pe drumul pe am avut plăcerea sa-i însoțesc, dar păcat, mai spera la mai multe clipe fericite.

SMS: Cu ochii cerniți de lacrimi am primit mesajul că distinsă noastră Dirigintă prof. Ana Bejinaru a ajuns spre a împlini o altă misiune ÎN CERURI. Dumnezeu să o ierte și odihnească. Domnului prof. Mihai mângăierea și puterea de a purta singur crucea, cu aceeași demnitate. Doamne ajută tuturor! Colegii de la ultima întâlnire, prin  C. MOȘINCAT, adresează condoleanțe familiei îndoliate. O vom păstra în amintirea noastră ca o ultimă oră de dirigenție. ADIO, DISTINSA NOASTRĂ PROFESOARĂ!

O. Ungureanu: Trist, foarte trist! DUMNEZEU să o aibă în paza lui. Și-a dedicat viața pentru a ridica generații de liceeni. Și a făcut-o cu mare pasiune. Au copleșit-o multele amintiri pe care le-a trăit cu mult, mult tumult sufletesc. Regret, din adâncul sufletului, plecarea ei dintre noi. Amin!

Onița Pavel: Acum îmi dau seama ce pierdere să nu pot veni și eu la aniversare … Următoarele nu vor mai fi la fel. Odihnă veșnică pentru <Doamna> noastră …! ♥

 

 

Acest articol a fost publicat în Articole, Autori, Catalog Autori și etichetat cu , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns