Ziua Limbii române

Ing.Miorița Săteanu

Activitatea festivă dedicată ZILEI NAȚIONALE A LIMBII ROMÂNE, care se sărbătorește începând cu anul 2013, în data de 31 August, al fiecărui an, a avut loc în cadrul *Clubului de Poezie* la sediul Bibliotecii Virtuale ELIT, director prof. Mirela Silaghi în parteneriat cu ing. Săteanu Miorița, coordonatorul proiectului *Cetățeni activi la puterea a treia*

Importanța evenimentul a fost subliniată și a fost scoasă în evidentă prin cuvântul de deschidere a doamnei prof. Mirela Silaghi, consfințind faptul că Limba Română este printre limbile cele mai muzicale, curate, bogată în expresii și metafore. Este limba în care se pot exprima cu uşurinţă cele mai intime sentimente și trăiri, cele mai reuşite comparaţii, cele mai frumoase declaraţii de iubire.

Deasemenea limba română reprezintă fundamentul identității naționale, un punct deosebit de important pentru consolidarea unei societăți puternice și unite.

Cu acestă ocazie se intonează Imnul Naţional și se arborează Drapelul României!

Activitatea *Mult e dulce si frumoasă limba ce-o vorbim* a fost dedicată, în special, sărbătoririi evenimentului dar și pentru evocarea unor persoanlități care au marcat evoluția literaturii române prin scrierile lor .

Discursul elevei Ruxandra Tărău de la Colegiul Național *E. Gojdu* despre Nicolea Iorga a fost însoțit de prezentarea documentelor care au inclus viața și operele marelui istoric, critic literar, documentarist, dramaturg, poet, enciclopedist, memorialist, ministru, parlamentar, prim-ministru, profesor universitar, impresionând prin diversitatea activității dar și prin sfârșitul tragic al existenței lui pe pământ, cel care a fost un spirit neobosit al politicii, istoriei şi culturii noastre.

Eleva Aida Ritli din cls a XI a Colegiului Național *Iosif Vulcan * a vorbit despre Gelu Naum, cel care a fost un eseist, poet, prozator și dramaturg român considerat cel mai important reprezentant român al curentului suprarealist și unul dintre ultimii mari reprezentanți ai acestuia pe plan european.

Implicarea tinerilor în derularea momentului festiv a fost foarte apreciată de participanți, aceste  concluzii au marcat si recitarea de către elevul Alin Abrudan – Colegiul Naționla *E. Gojdu* a poeziei lui Gheorghe Alioute sub titlul *Mi-e dor de România *versuri cu un cu mare impact partiotic

Poetul Ocatvian Paler – *un rătăcitor în vremea paradoxurilor* a fost evocat de către ing. Miorita Săteanu, fiind cunoscut ca un important critic literar,  scriitor, jurnalist, editorialist, eseist si remarcat prin  funcțiile deținute in Radio si Televiziunea  Română  perioada in care au circulat multe citate celebre dintre care amintim  *Rămâne ca fiecare să aibă amintirile pe care le merită.”

Prof. Octavia Vesa a trecut în revistă poeții și scriitorii care prin lucrările lor au contribuit la  evoluția literaturii și al graiul național, au dat sens vorbirii gramaticale, iar prin talentele cu care au fost înzestrați au scris versuri despre iubire, patriotism, frumusețile naturale, despre minunăţiilor piesajelor anotimpurilor și în special despre frumusețea sufletului omului pentru dăruirea creațiilor lui.

Surpiza intâlnire a constituit-o prezenta dr. rezident Taha El Bejan originar din Maroc care a învățat să vorbească românește foarte bine și știe să-și exprime gândurile direct în cuvinte românești și  nu prin traducerea din limba arabă în limba română.

Momentul festiv- artistic, a fost deschis prin recitări de poezii patriotice, din literatura națională și din volumele proprii ale poețiilor Leontina Costruț, Ioana Precup, prof. Florica Mera, prof. Aurel Horgos, Hetes Pascu, prof. Rodica Denuț și prof. Doina Iliescu.

În incheierea evenimentului organizat sub genericul „MULT  E  DULCE SI FRUMOASA LIMBA CE-O VORBIM”- s-a amintit de către ing. Miorița Săteanu multitudinea cuvintelor din vocabularul Limbii Române prin care se pot exprima toate sentimentele toate dorințele, toate visele, adică dragostea pe care o purtăm in suflet pentru ființă iubită –mulțumirile transmise mamelor dar si cuvintele de invățătura pentru a știi că cei 7 ani de acasă sunt cele mai valoroase si utile invățăminte in viață, incărcate de rugăciune și mulțumire către  Bunul Dumnezeu pentru tot cea ce se primeștec zilnic de la EL.

Ca o incununare a sărbătorii naționale, prof. Maria  Bilan a recitat versurile minunate ale poeziei: *Limba noastră-i o comoara* din creația poetul Alexei Mateevici

Activitatea desăşurată a constituit un omagiu important prin care s-a evocat bogaţia vocabularului limbii române, pentru a se exprima toare gândurile, sentimentele, observaţiile stiintifice si harul de a scrie versuri si de  a aduce elogii  celor care au făcut posibilă  sărbătorirea Zilei Naționale a Limbii si Literaturii Române

Evenimentul a fost încununat cu intonarea Imnului Național de către toții participantii.

 

Acest articol a fost publicat în Articole, Autori, Catalog Autori și etichetat cu , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns