1940-Strigatul de durere al românilor. Atrocităţile horthyste în Ardealul ocupat (1940-1944)

Constantin Moşincat, 1940-Strigatul de durere al românilor. Atrocităţile horthyste în Ardealul ocupat (1940-1944), Editura Tipo MC, 2017, Oradea, (format 15×24, 208p)

Totuşi, formula românească „Iertăm, dar nu uităm!” se încadra perfect în psihologia și mentalul nostru. Oameni pașnici, iertători, pătrunși de frica lui Dumnezeu, de simțul echilibrului – românii, de cele mai multe ori, resping vendeta, mai ales împotriva ”străinului” de lângă el. Chiar dacă-l acuză de toate relele pe care i le face, nu o dată dovedibile.

În fond, o carte se prezintă singură, alături de autor, iar acesta are o operă bine articulată, temeinic argumentată, pe această tematica, şi nu numai, atât de dureroasă! Meritul autorului de a descoperii noi documente din arhive diferite este exemplificat şi de astă dată, bibliografia istorică devine mai bogată, mai diversă cu această nouă lucrare riguros documentată. Fără documentul care înregistrează ca o fotografie realitatea momentului, scrierea Istoriei riscă să treacă în fabulaţie în politică şi minciună”.                        Prof. univ. dr. Mihai Drecin

Citește mai mult aici.

1940strigatul_de_durere