Filiala Maia „Barbu Catargiu”

Cartea Mea e și a Ta! aici.

Sesiune 2018

Cavaleri de Clio:  Dr. Nicoară, Dr. Jenel Tănase, Dr. Alin Scurtu

PROGRAM MAIA 2016 PDF (1)

Prof. univ. Dr. ioan Scurtu – Cavaler de Clio

MESAJ ADRESAT PARTICIPANŢILOR LA SESIUNEA ŞTIINŢIFICĂ – MAIA 2015

Ziua în care se desfăşoară a 10-a reuniune ştiinţifică are o puternică rezonanţă istorică.

Ea va rămâne în conştiinţa participanţilor ca o zi de mare însemnătate, deoarece se desfăşoară în preajma zilei Armatei Române, zi legată de luptele de la Carei pentru eliberarea  pământului românesc aflat sub ocupaţie fascistă, Ardealul răpit prin Dictatul de la Viena la 30 august 1940.

Sesiunile ştiinţifice de la Maia, sunt deja o tradiţie încetăţenită de un deceniu, în organizarea căreia s-au implicat membrii Filialei Maia “Barbu Catargiu” a Asociaţiei Naţionale a Cavalerilor de Clio, cât şi organele locale, agenţi economici, localnici şi istorici, fiecare simţind astfel evenimentul ca pe propria realizare.

Sesiunea aniversară de astăzi reprezintă un reper de identitate, impregnat de simbolismul şi semnificaţiile proprii acestei instituţii devenită Şcoala, după alţii Academia de la Maia, cu semnificaţie locală, dar prin vocaţie şi tematică un for istoric de cuprindere naţională, cu rol deosebit de important în cercetarea istorică. Maia a devenit de la un perimetru ştiinţific privilegiat (cort), cu misiunea de desăvârşire a potenţialului intelectual al tinerilor, un adevărat spaţiu academic, un  amfiteatru științific. Împreuna lucrare a istoricilor militari şi a cercetătorilor civili a întărit această legătură de izvor pe spaţiul de cercetare care se converteşte anual în spiritul intelectual de la Maia.

În această zi inaugurală a sesiunii Maia 2015, mă înclin cu tot respectul şi recunoştinţa în faţa camarazilor şi istoricilor aflaţi la datorie pe frontal luptei pentru afirmarea adevărului istoric şi am convingerea că efortul lor nu a fost şi nu va fi în zadar. Toate sesiunile de până acuma au creat, prin tot ce s-a făcut, o stare de spirit specială şi o imagine deosebită în rândul cercetătorilor din România şi nu numai.

Se cuvine să-i omagiem astăzi, prin scrierile noastre, şi să-i pomenim pe toţi aceea care nu mai sunt printre noi: academician Gheorghe Buzatu, general prof. univ. dr. Nicolae Ciobanu, păstrându-le vie memoria, preţuindu-le opera şi transmiţând tinerilor învăţătura pe care aceştia ne-au lăsat-o.

De asemenea, doresc să exprim un sincer omagiu tuturor participanţilor, pentru care cercetarea istoriei reprezintă mai mult ca o datoria faţă de ţară, reprezintă crezul suprem în momentele de mare încercare la care iau parte. Curajul cu care ei îşi asumă adevărul pe care-l scriu, într-un context istoric vitreg, sunt dovezi ale pasiunii şi moralei sănătoase că, dincolo de aparenţe, adevărul trebuie să triumfe. Dumneavoastră scrieţi istoria noastră vie şi de nepreţuit, faţă de care suntem datori să avem un adânc respect şi recunoştinţă. Vă adresăm îndemnul să cercetaţi cu onestitate şi să relevaţi supremul sacrificiu al înaintaşilor şi vă asigurăm de respectul şi sprijinul nostru necondiţionat în întreprinderile viitoare!.

În încheiere, adresăm sincere felicitări tuturor participanţilor pentru frumoasele realizări editoriale individuale şi pentru opera colectivă produsă în 10 volume ca marcă “Filiala Maia Barbu Catariu – Asociaţia Naţională a Cavalerilor de Clio”. Cu speranţa şi convingerea că rezultatele de până acum ne îndeamnă să continuăm spre noi aliniamente de atins.

Pentru toate realizările de 10 ani adresăm felicitări domnului comandor prof. univ. dr. Jipa Rotaru, iniţiatorul şi susţinătorul acestor remarcabile acţiuni cultural-ştiinţifice şi distinsei sale doamne care l-a susţinut şi motivat tot timpul.

La mulţi ani vrednici cercetători istorici ai Române, reuniţi la Sesiunea Maia 2015!

PREŞEDINTE EXECUTIV

ASOCIAŢIA NAŢIONALĂ A CAVALERILOR DE CLIO

Col. r. dr. Constantin MOŞINCAT

Oradea, 23 octombrie 2015

ADEZIUNE_MAIA

Galerie Foto – Sesiunea Maia – Cortul de lângă Biserica Veche – 2012

Prof. univ. Dr. Gheorghe Buzatu -învestit Cavaler de Clio