Sub Clopotul Marii Uniri

Col. r. Dr. Constantin Moșincat, 1918 – Drumul datoriei. Bihoreni la Alba Iulia, Editura Treira, Oradea, 2018, (format 17×24. 120p)

Col. r. Dr Constantin Moşincat oferă publicului larg cititor, însetat de cunoaştere şi adevăr, o nouă lucrare. Aceasta îndrăzneşte, sub o formă în care analiza şi comentariul proprii sunt asociate cu reproducerea unor documente şi articole din presa vremii, să recreeze şi să lumineze, în baza unor astfel de argumente solide, drumul românilor bihoreni şi contribuţia acestora la această pagină sublimă a conştiinţei şi voinţei politice a Neamului românesc din Transilvania, Banat, Crişana şi Maramureş. Dreaptă mulţumire către autor, pentru sinceritatea demersului său izvorât dintr-o puternică simţire de dragoste şi ataşament faţă de oamenii şi locurile bihorene.

Prof. univ. Dr. Dumitru Preda

Cartea Mea e și a Ta!, aici.

Col. r. Dr. Constantin Moșincat, Biserica, al doilea brâu de fortificație la granița de vest a României Mari, Editura Tireira, Oradea, 2018, (format 17×24. 122p)

Tematica volumului prezintă o probă de echilibru în descifrarea unui important segment al luptei românilor transilvăneni, înglobaţi în temniţa popoarelor imperiului Austro-Ungar, de împotrivire la deznaţionalizare prin lege şi de învăţare a limbii maghiare. Biserica fiind în centrul luptei ca al doilea brâu de fortificare moral-spirituală. Autorul ,,pătrunde adânc în izvoare, aduce argumente extrem de serioase, de la steagul dac și ajunge până la steagul dus de la Tărian în 1918, timp în care ne-am adunat în jurul bisericuțelor de lemn și așa ne-am păstrat, în Ardeal, limba și credința. La Aleșd armata, în 1939, în două luni a ridicat biserica de piatră, asemenea credinței lor. Cartea răspunde pe deplin îndemnului: Lăsați copiii să meargă la izvoarele istoriei! Au stat în apărarea acestor mari valori biserica, școala și armata”

Pr. dr. Ioan Mircea Ghitea

Cartea Mea e și a Ta!, aici.

Col. r. Dr. Constantin Moșincat, Sub clopotul Marii Uniri, Editura Treira, Oradea, 2018, (format 17×24, 24p)

În istoria românilor două nume strălucesc, fără posibilitatea de a fi vreodată egalate: Mihai Viteazul şi Alba Iulia.

O colecție densă de documente și ilustrații înmănuchiate cu profesionalismul meticulos al cercetătorului obișnuit a sintetiza momente decisive ale neamului. Unirea, pentru care au bătut clopotele neamului românesc, aduce imaginea strămoșilor în actualitate. Avem aici, prma cruce a celor 4.205 nume de eroi români bihoreni căzuți în Ardeal, din ordin fără întoarcere, pentru România Mare. Mesajul duce mai departe mândria de a fi român. Îndemnul de a învăța din trecut să ne prețuim eroii, pentru a ne realiza viitorul. Contează că suntem uniți sub tricolor, contează că suntem, contează că suntem pe pace și contează că mai explorăm istoria neamului românesc și că spunem așa pe înțelesul tuturor”

Col. r. Dan Nicolae Poinar

Cartea Mea e și a Ta!, aici în galerie.

Galerie foto lansare: Oradea

 

Triplă lansare de carte, autor, col. dr. Constantin Moșincat

Lansare de carte „Sub Clopotul Marii Uniri” de col. dr. Constantin Moşincat