Știri mărunte

Presa din vremurile tulburi, de la „spargerea lumii”, cum grăiau bihorenii, după declararea Armistițiului din 11 noiembrie 1918, consemna o seamă de acțiuni de împotrivire contra mersului istoriei. Dintre acestea semnalăm unele petrecute în 1918/1919 când, încă vremurile erau tulburi,  și când orientarea bolșevică a luat ca un val proletariatul, cu inspirație de la răsărit, în special pe ungurii înregimentați sub steagurile lui Bela Kun, pentru refacerea „Ungariei Mari”.

Despre evenimentele de acum 100 de ani s-au scris tomuri de amintiri, memorii și întâmplări determinante pentru mersul istoriei. Cercetarea jurnalelor acțiunilor de luptă, diplomația și politica statelor angajate în conflict au dat dimensiunea evenimentelor. Știrile mărunte strecurate în presă însă au fost grăuntele de speranță și argumente care susțin ideea că treburile mari sunt generate și compuse din fapte și întâmplări de natură să motiveze, ori să arate fața urâtă a omenirii. Oricum or fi fost ele trebuiesc cunoscute.

Amănunte despre știrile mărunte aici.

 

 

Acest articol a fost publicat în Autori, Cetatea Cavalerilor și etichetat cu , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.