SALVAȚI ARTA și ARTIȘTII

Fundația Culturală ,,CETATE DURGHEU”;                                                                     Sediu: str. E. Gojdu nr. 9 ap. 10;     

 CIF.  10000555, Banca Transilvania;                                                                           .  Jud. BIHOR;  Tel: 0746514977.                                              

  Doc.  Nr. 1, din data de 18 nov. 2021.       

                                                   SCRISOARE DESCHISĂ

                      CĂTRE,

                                 Direcțiunea Băncii TRANSILVANIA ,                                Municipiul Oradea/DPI – Direcția Economică – CIF.4230487,  

Curtea de Conturi Oradea,     

ANAF Oradea:                                                                                                          .                                DNA. Oradea: 

,,Marile spirite întotdeauna au întâmpinat opoziții violente

 din partea mediocrității” (Lucian Blaga.)

                                          DOAMNELOR și DOMNILOR

                        SUNT NEVOIT, cu părere de rău, prin prezenta a vă face cunoscut cu rugămintea și solicitarea către toți factorii și Organismele abilitate cărora mă adresez, să ACCEPTE și să se implice, să intervină a lua măsuri și atitudine prin a CERCETA,OBSERVA, ANALIZA și a CORECTA atât cât le stă în competență, cu obiectivitate prin instrumentările specifice, împotriva unor stări de lucruri neplăcute în Administrația Locală Oradea pentru a elimina rudimentarismul unor funcționari privind atitudinea și modul lor de lucru și relaționare cu cetățenii orașului Oradea în diverse situații!

Demersuri cu scopul de-a bloca și suprima ABUZURILE exercitate și INCORECTA abordare de către Direcția de Patrimoniu Imobiliar/DPI – Primăria Oradea, cu știință sau fără știință, prin UNII dintre funcționarii lor, în diferite situații conjuncturale concrete și degenerante. Mă refer în mod special în ceea ce ne privește atribuirea și în ce condiții ,de Ateliere de Creație, Galerii de Artă, Studiouri, etc.CREATORILOR ARTISTICI din domeniul artelor vizuale din Oradea conform Legislației din ROMÂNIA , atât de necesare educației și civilizației cultural-spirituale locale și NAȚIONALE. Gestul lor  necugetat aduce în acest domeniu prejudicii incalculabile regăsindu-se a fi ,,un atac la persoană dar și la siguranța națională”.

Particularizînd, Cazul concret al Fundației Culturale ,,CETATE DURGHEU”, privind implicarea  și dispunerea abuzivă a DPI Oradea în ceea ce privește obligativitatea realizării CONTRACTULUI de ÎNCHIRIERE nr. 139302 din data de 06 aprilie 2021 pentru atelierul de creație a sculptorului DURGHEU !? Document după semnare FALSIFICAT de către funcționarii DPI – pentru spațiul de pe str. CLUJULUI nr. 70 , ca spațiu de creație, Atelier de Creație Artistică Plastică pentru Artistul Plastic Cornel T. DURGHEU ( subsemnatul). Totodată evidențiez și stabilirea CHIRIEI MODICE hotărâtă în valoare de – 2 LEI/MP, pentru artistul plastic menționat  și nu numai , ca spațiu cu altă destinație, specială nu comercială, ca  membru titular al Uniunii Artiștilor Plastici din România, Filiala Oradea. O chirie care trebuie stabilită conform Hotărârii Consiliului Local Oradea nr.14/2016 – chiria stabilită fiind cea mai mare din orașele românești – NU prin stabilirea ABUZIVĂ implicând  alte Instituții sau ONG-uri – în cazul de față Fundația  Culturală – CETATE DURGHEU – după bunul plac al unor funcționari publici ai Administrației Locale prin acțiunile lor perverse, distructive, și de rea credință. Te întrebi  adesea de unde acest comportament lipsit de  RESPECT și COMUNICARE … ? de ce fac toate acestea, cu toate intervențiile și explicațiile demonstrate CORECT, personal,prin documente, adrese, presă,etc, în decursul timpului, dar nimeni nu reacționează !!? Cred că din lipsă de preocupări MAJORE !? Din păcate constat că Administrația Locală , orașul Oradea, este ,,un sat fără stăpân”.

Prin adresa nr. 24775 din data de 12/11/2021 emisă de Direcția Economică – Primăria Oradea, Fundația Culturală ,,CETATE DURGHEU” a fost înștiințată de înființarea popririi sumei de 4,549,32 lei ( bani pe care nu-i are ) ca obligații bugetare restante.CER Direcțiunii Băncii Transilvania și celorlalți factori, ne-punerea în execuție a POPRIRII  unor sume de bani conform titlului executoriu nr. 662763 din data de 21.09.2021, conform prevederilor Art. 236 din Legea 207/2015 privind Codul de Procedură Fiscală. O Cerere a Direcției  Economice de pe lângă Direcția de  Patrimoniu Imobiliar, Primăria Oradea, fără scrupule și fără justificare, NECINSTITĂ și INCORECTĂ, având înșelăciunea și iresponsabilitatea la baza unui Contract de Închiriere FALSIFICAT privind DESTINUL unui important creator monumentalist orădean  din peisajul artistic și expozițional bihorean și nu numai !!

În acest sens se pot pune la dispoziție Documente lămuritoare dobândite în timp, privind ABUZUL, lipsa de RESPECT dar și incorectitudinea hotărîrilor Direcției de Patrimoniu Imobiliar DPI/Primăria Oradea, privind ATRIBUIREA spațiului de creație artistică precum și stabilirea chiriei pentru Atelierul de Creație DURGHEU. Totodată putem pune la dispoziție xerocopii după Ordinele de plată – 1,2,3/2021– Banca CEC – prin care ne-am achitat de obligațiile financiare ( CHIRIA pentru anul financiar 2021 ) privind ATELIERUL de CREAȚIE Artistică Plastică DURGHEU din str. Clujului nr. 70 către Direcția de Patrimoniu Imobiliar Oradea, de 2 lei/mp , 328 lei/lună, la zi. Sumă exagerată pentru un spațiu de creație !

În context Fundația Culturală ,,CETATE DURGHEU” NU are nici o OBLIGAȚIE FINANCIARĂ sau de altă natură către Primăria Oradea/DPI pentru spațiul de Atelier de Creație sau alte aspecte privind artistul plastic C.T.DURGHEU la adresa mai sus amintită.

PS: Țin să vă informez că toate demersurile și intervențiile noastre (de-a lungul timpului) au rămas fără un rezultat pozitiv, cramponîndu-ne de refuzul însinuos al DPI în comunicare pentru soluționarea Contractului de Închiriere pentru un SPAȚIU de CREAȚIE necesar sculptorului C.T. DURGHEU așa cum a fost inițial realizat.

Acesta având dreptul și meritul conform Legislației românești pentru atribuirea unui SPAȚIU pentru CREAȚIE ARTISTICĂ, precum și stabilirea unei chirii MODICE privind Atelierele de Creație! În cazul nostru pentru Atelierul de creație Artistică DURGHEU de pe str. Clujului nr. 70 , Oradea.

Totodadă CER RESPECT responsabililor/ funcționarilor, DPI/PRIMĂRIEI din Oradea pentru ÎNCETAREA agresivităților OCULTE de ORICE FEL la adresa Artistului Plastic Cornel T. DURGHEU PERSONAL dar și a FUNDAȚIEI CULTURALE ,,CETATE DURGHEU”. Nu ne-am adresat JUSTIȚIEI pentru că am considerat că este vorba de CONVEȚUIRE CIVICĂ  – SOCIALĂ și MORALĂ !

Cu mulțumiri .

Prof. univ dr. Cornel T. DURGHEU artist plastic.

Tel. 0746 514 977,

Președinte Fundația Culturală ,,CETATE DURGHEU”.

Acest articol a fost publicat în Articole, Autori, Catalog Autori și etichetat cu , , , . Salvează legătura permanentă.