CAZEMATA

 

O scurtă relatare

Erau cam 4-5 grade în termometru, vânt și ploaie cernută mărunt, la momentul când au ajuns primii dintre invitați: garda de onoare, a Batalionului 54 Comunicații și transmisiuni din Oradea, Muzica Garnizoanei conduse de Adj. Viorel Chindriș, la Cazemata ”Tecuci” pe câmpul istoric al Frontului fortificat de Vest, din localitatea Nojorid. Apoi au sosit mulți localnici, invitați ofițeri activi și rezervă, copii.

Cpt. Sergiu Moldovan, moderatorul primei părți a manifestării: Înfășurați în tricolor pe urme de Eroi, a prezentat dispozitivul gărzii, al Muzicii Militare și gărzilor steagurilor istorice și ale Asociațiilor. Locțiitorul comandantului Garnizoanei Oradea Maiorul Ilieș și primarul din Nojorid, Petru Teodor Baba au trecut în revistă Garda de Onoare și Drapelul de luptă, salutând asistența numeroasă, în ciuda timpului neprielnic. Un sobor de preoți în frunte cu părintele paroh din Nojorid au Înălțat o Rugăciune pentru Eroi.

Grupul de copii de la Școala Gimnazială nr. 1 Nojorid au susținut un program artistic. Birtic Tania a recitat foarte frumos poezia: Ce-și doresc eu ție dulce Românie, iar Nagy Patricia, ne-a reamintit poezia poetului ardelean Octavian Goga „Oltul”. Sub îndrumarea prof. Negruț Radu copii au cântat cântecele Unirii, fiind urmăriți și susținuți și de vreo 200 de suflete din publicul adunat pe Câmpul istoric de lângă Cazemata „TECUCI”, acolo lângă buza șanțului antitanc.

Col. ing. Dan N. Poinar a moderat în continuare evenimentul vorbind despre Drapelul de luptă ca simbol al onoarei și Patriei, și despre vechimea de peste 100 de ani al drapelului Diviziei 11 Infanterie (15 august 1916), al Asociației Cultul Eroilor „Regina Maria” (1919), al Cavalerilor de Clio (2008).

Apoi, gl. Bg. Grigore Bartoș, fost comandant al Bg. 11 Mc. „Carei” a făcut o înflăcărată expunere cu privire la frontul fortificat și importanța cărții Cazemata, lansate în preajma zilei Naționale, ca un omagiu adus Eroilor. „Cazemata aduce mesajul vredniciei neamului românesc” care, deși nevoit a pribegii prin țară, alungați de administrația Horthystă,  au revenit, precum „sergentul biruitor al Batalionului 2” din cântecul Monicăi Rusu, la Vatra străbună!”, căci, așa cum savantul Nicolae Iorga a spus: „Cazemata este semnul de identitate al poporului român”, adică ele au fost așezate aici pe granița de apus pentru a se știi pentru totdeauna că aici e România. Cel care avusese responsabilitatea pazei hotarului țării de la Bereteu la Crișul Alb, în calitatea de comandant al Brigăzii 11 Mc. „Carei”, aprecia tăria și rezistența Cazematelor, după cum recomanda această inedită lucrare, suită la înălțimea Vârfului Bihor, aici la granița de apus. O reconstituire necesară, un semn de Respect, de Prețuire și Admirație pentru cei care au Trudit și făcut cele două „brâuri de fortificații în Cazemate și în Suflete”. Admirabilă, Minunată, Monumentală construcție intelectuală. Opera coronatus!

Col. r. dr. Constantin Moșincat a făcut mărturisiri de suflet privitoare la Mesajul de Pace pe care l-a purtat cazemata, precum și sistemul românesc ingenios creat pentru  a produce un efect de foc, în evantaie suprapuse, prin care practic nu se putea trece. Toate aspectele legate de cazemate au fost materializate în teren, fiind indicate cazematele „Sf. Ștefan, Onești, Tecuci, Doaga” și sistemul de foc al acestora dublate toate de rețelele de sârmă ghimpată dispuse pe 8 rânduri de pari și șanțul antitanc, din care se păstrează urme.

Dacă cazematele nu au rezistat, nu focul le-a distrus ci decizia politică eronată al ultimilor doi monarhi ai României Mari. Cazematele, realizate după proiectul ing. Gl. Dumitru Vasiliu, comparate cu cele de pe fronturile europene, conform testelor din Poligonul Dadilov s-au dovedit cele mai tari. Cu asemenea cazemate puternice, cu trupe special pregătite, cu o populație fortificată în suflete și voință, România trebuia să se bată conform concepției strategice „fără gând de retragere”.

Mesajul Cazematei reface adevărul istoric și îndreptă „eroarea politică comisă”, a susținut, cu argumente credibile și documente edificatoare, autorul ineditului volum. Cazemata rămâne o simfonie a sufletului Eroilor care le-au durat și apărat.

Manifestarea s-a încheiat cu o reconstituire a sistemului de foc, materializată din trei cazemate de către militarii profesioniști ai garnizoanei, iar micii artiști recompensați de autor cu câte un volum, din semnalul cărții apărute la Editura Tipo MC și Tipografia Aureo.

Parte din participanții la vizita cazematei „Regina Maria” de la Apateu.

 

 

Galerie foto  de la eveniment, foto: Nicolae Meseșan

 

Acest articol a fost publicat în Articole, Autori, Catalog Autori și etichetat cu , , , , , , . Salvează legătura permanentă.