ÎNFĂȘURAȚI ÎN TRICOLOR – ROMÂNII LA ZIUA NAȚIONALĂ

Steagul tricolor

Col. r. Dr. Constantin Moșincat

Drapelul este România, acest pământ binecuvântat al patriei, udat cu sângele strămoșilor noștri și îmbogățit cu sudoarea muncitorului (…)

Al. Ioan Cuza1/13 septembrie 1863

„Fiecare națiune, din dragoste pentru propriile lucruri și pentru gloria propriilor străbuni, a inventat multe povești. (…) Din toate lucrurile le vom povesti doar pe cele pe care, prin originea lor antică, le-am considerat a fi demne de a rămâne în memorie”

Nicolo ZENO

În Istoria sa Univeraslă, Nicolo Zeno, în cele șapte Cărți ale Geților, ne creionează virtuțile geților din vremea lui Deceneu , din timpul regelui Burebista, și mai cu seamă nea- amintit de adevăratul geniu al geților: ZAMOLXIS, cel care, asemenea legendarului biblic Moise, a „dat legile națiunii”! El, fiind descendent din GETAR, a reușit să-i convingă pe geți „să devină faimoși prin intermediul armelor”. Prin aceasta vor iniția expediții de cucerire, vor schimba numele „din geți-în goți”!, apoi cei din răsărit-ostrogoți (Amali), cei din apus vizigoți-Balți (scitul de aur), ambele ramuri GETICE scoborâtoare din Scandia .

Interesant de coroborat informațiile furnizate pe o hartă de către o universitate americană, cu privire la așezarea popoarelor sub cercul polar, și locuire primordială(cam sub 5000 de ani, a teritoriilor sun scandinave), deci zone amintite de istoricii antici Strabon, Pliniu și Ptolomeu. pe tăblițele sale Papa Nicolae I, i-a dispus în zona Scandinavă pe Alani, Norvegieni, groenlanda, Suedia și Goția, adugați și alții: finlandezi, Lapia, carelia, etc. între 40-18 grade latitudine. După moartea lui Getar populația a migrat spre sud, devenind „sciți păstori”(Herodot), sub comanda urmașilor lui Ilea și Hercule Baltul, au lăsat o puternică armată numită a goților regali, superiori celor din jur până la venirea lui Darius Hyspastes.

Cam ala 1000 de ani după Potop, pe vremea faraonullui Ramses din Egipt, a regelui Leman în Franța, Romo în Spania, a Judecătrorilor evrei, în Grecia dominau tebanii, peste Geția domea regina Melampo. Cu ajutorul amazoanelor geții au învins pe grecii, conduși de Hercule și Tezeu, și au stăpânit câteva sate din Grecia, înainte de a se retrage în Tracia. După războiul Troiei geții l-au avut ca înțelept pe ZAMOLXIS, adorat ca un Zeu.  El „i-a stabilizat pe geți, le-a dat legi și grandioase cunoștințe”. După acele reguli geții au trăit în pace până la venirea lui Darius.

Cohorta I Ulpia Dacorum, recrutată și trimisă în Capadochia (Siria) au luptat sub stindardul lor nemuritor, cel al dragonului. Astfel observațiile lui Arian din vremea Împăratului Hadrianus (117-138) remarca dârzenia cu care se instruiau soldații proveniți, din Dacia, în limba lor proprie, precum și zgomotul (șuieratul) dragonului (capului de lup). Fără a face o mențiune specială asupra culorilor pânzelor ce atârnau pe lângă balaur, Arian  lasă urma primordială a existenței acestor la daci!  Autoritățile militare romane au fost surprinși de faptul că acest simbol dacic era colorat.Admiși și recrutați în Cohortele romane, dacii au ajuns să fie „lăsați la vatră” ca cetățeni liberi în Bretania anului145 d. Hr., și împroprietăriți cu pământuri acolo, dar nici acolo nu s-au despărțit de sica dacică (cuțitul încovoiat).

La anul 175 după Hristos, culorile menționate pe steagul de luptă al dacilor sunt: roșu, galben și albastru, dispuse pe orizontală. Novela XI, din 535, aceleași culori figurau și în timpul domniei Împăratului Iustinian, după mențiunea de fixare și supunere a teritoriului locuite de daci (Apud arh. Ioan Constantinescu, Toronto- Observatorul.com, 17 noiembrie 2022). Același autor amintește de o carte, redactată în limba germană, apărută la Brașov în 1851, care amintea de „moștenirea culorilor tricolorului de pe timpul Daciei Traiane ”. De altfel e bine știut că prin steag și prin Columnă dacii au rămas nemuritori!

(frescă din Muzeul Militar Național -Filiala Oradea)

Culorile în steagurile și scuturile de pe vremea lui Ștefan cel Mare de la Mănăstirea Zogravu-Muntele Athos-Grecia, bradat de domnița Elena, fiica domnitorului, ajuns la București după primul război mondial(Apud Adina Berciu-Drăghicescu, Gh Iscru, Tiberiu Velter, Aurel David, Tricolorul României, 1995, p.14), ori Mihai Viteazul, conform descrierii cronicarului Ciro Spontoni din 1638, cum că însuși mihai „ a desprin flamura și a pus-o sub platoșă”, pentru a proteja însemnul corbului de pe flamură de mâinile dușmane. Steagul era așadar și un semn de adunare a oastei și un însemn de identitate care flutura pe cetate, ori în fruntea oștirii. Culorile au fost decise ca semne de identitate națională la 1848, odată cu formarea la Islaz a guvernului, după decizia de la Craiova. Astfel că 26 iunie a fost adoptată ca zi a drapelului național (Apud Constantin Moșincat,  Drapelul de luptă ca simbol al onoarei și patriei, 1997)

Cât privește dispunerea culorilor, ele simbolizează „verticalitatea poporului”, și se citesc de la albastru, galben, roșu, proporții egale lățimea 2/3 din lungime, cu dispunere pe orizontală. Semnificația culorilor e dată de -roșu -sângele și jertfa pentru libertate, galbenul- măreție și virtutea neamului,  iar albastru, seninul cerului.

Cât de dragi le-au fost ardelenilor aceste trei culori, cu câtă demnitate le-au purtat ei, încât l-au făcut pe marele savant Nicolae Iorga să definească „tricolorul pentru ardeleni e ca bolta cerului de necuprins” (Apud, Constantin Moșincat, Drumul datoriei. Bihoreni la Alba Iulia, 2018).

Românii, în special ardeleni, din America pe steagurile breslelor profesionale au postat aceste culori, iar la  întrunirile lor, chiar înainte de Marea Unire, le afișau public. pe steagul tricolor au depus solemn jurământ și voluntarii ardeleni din legiunile din Siberia, Italia, Austria, și Darnița.

Manifestări culturale în prezența tricolorului

LA MONUMENTUL OSTAȘULUI ROMÂN DUPĂ MARȘUL RECUNOȘTINȚEI

Delegație de veterani bihoreni la Alba Iulia – pe urme de eroi

tricolorul la Cotul Donului -Vasile Șoimaru

LA MONUMENTUL OSTAȘULUI ROMÂN DUPĂ MARȘUL RECUNOȘTINȚEI

Cu  tricolorul la Cazemate – Nojorid, jud. Bihor

Prof. univ. dr. Viorel Faur, omagiat la 80 de ani

Ce-ți doresc eu Ție, Dulce Românie?…

La mulți ani România!

La mulți ani români!

Românii sãrbãtoresc Ziua Nationalã oriunde s-ar afla

Dorina Cornelia Aldea

Pe 1 Decembrie, toti românii, oriunde s-ar afla, poarta România în suflet iar Imnul României va rãsunã in toate lãcasurile, din toate colturile lumii, unde bat inimi de români.

Iar pentru noi, românii care suntem departe de tarã, aceasta zi ce o petrecem impreunã, ne leagã si mai puternic, ne aduce impreunã cu gânduri bune, cu amintiri plãcute, cu traditii, cu lucrurile bune pe care România ni le-a dat.

România a sãdit in noi valori cum ar fi moralitatea, modestia, ambitia, iertarea, importanta familiei, a prietenilor si a tesut în fibra fiintei noastre o puternicã legãturã cu pãmântul, apele, codru, aerul, croindu-ne un contur care ne defineste.

O astfel de povarã dulce-amarã o purtãm cu noi oriunde. Este dorul de Acasã. Chiar si în cele mai îndepãrtate țãri, românii au un loc unde se simt ca acasã: biserica! Aici se întâlnesc, se roagã în limba maternã, aici își boteazã copiii, aici isi fac legãmântul pe viata, tinerii cãsãtoriti. Biserica este instituția care îi unește cu adevãrat pe români, care luptã pentru pãstrarea credinței, traditiei și identitații românești.

Si…..sã nu uitãm cã stã si in vointa noastrã, a celor ce trãiesc dincolo de frontiere nenumãrate, sã facem România mai frumoasã si sã fim mândrii atunci cand se intoneazã imnul national in tarã sau in orice alt loc in lume, atunci cand se vorbeste de Brancusi la Paris, New York, Tokyo, atunci când aflãm ca tinerii nostri olimpici si-au mai golit o camerã de jucrii, in care srã-si poatrã etala medaliile obtinute la concursurile internationale, atunci cand un român câstigã un turneu de tenis sau când un român ajunge pe vârful unui munte.

Sa fie o mândrie pentru fiecare dintre noi, sã avem un pasaport românesc sã vorbim in limba noastrã si sã ajungem sa fim modele si pentru alții.
Si, sã nu uitãm cât de mult potential si frumusete are de oferit România. O tarã in care splendorile si sãlbãticia naturii se impletesc cu abisurile istoriei, din primii ani ai crestinismului in Carpati.
O tarã care ascunde in inima ei comori cât pentru o lume intreagã.

Eu sunt recunoscãtoare pentru baza solidã pe care România a oferit-o vietii mele. Acolo am trãit cei mai frumosi ani, acolo am avut cele mai mari impliniri.
Eu n-am uitat cã România este tara cu traditii inestimabile este, tãrâmul de basm în care s-a nãscut Fat-Frumos, meleagul fantastic al Mioritei si al teiului lui Eminescu.
Eu n-am uitat muzica care uneste suflete, dansul si voia bunã, baladele si cântecele traditionale românesti, de jale si de DOR. La fel ca dorul de cei dragi, si dorul de tarã este mereu prezent în sufletul românilor plecati departe, pentru ca parte din identitatea oricãrui român este legatã de tara sa.

Iar tu, român de-al meu, cãlãtor pe alte meleaguri, spune-le celor ce te vor întreba cine esti si de unde vii, ca „tu române, nu ai de ce sã tii capul plecat în fata nimãnui, niciodatã, pentru cã tu pe pãmântul tãu ai stat, nu pe al altora, tu l-ai muncit si fãcut sã rodeascã, tu ai stat cu o mânã pe plug si alta pe sabie si nu ai râvnit niciodatã la bunul altuia”.

Asadar odatã cu un indemn de regãsire a respectului de sine si o sperantã de a ne renaste ca o natiune puternicã in rândul tuturor natiunilor, trimit gândurile mele spre toate zãrile lumii pe unde se aflã rãspindit neamul nostru si sã ne amintim cu toti ca suntem din neam vechi, cã suntem copii de oameni buni, frumosi, harnici, credinciosi, ospitalieri, cinstiti, rãbdãtori, dar si viteji, aprigi si neînfricati atunci când tara o cere, sã fim mândri de noi însine, de strãmosii nostrii si de tara noastrã!

Tie, Românie, îti doresc sã fii mandrã de fii tãi, sã fii bunã cu ei, sã le aduci un An Nou Bun si cu sãnãtate!
Iti doresc belsug, pace si bunãstare, copilasi zambãreti si sãnãtosi, imbrãcati bine si educati si mai bine, bãtranei la adapost care sa trãiescã fãrã frica frigului, a bolii, a singurãtãtii si nepãsãrii.

Îþi doresc conducãtori demni de strãmosii lor si tineri care sa nu renunte la idealuri. Tineri care sã stie ca visele lor devin realitate dacã au vointã, dacã au credintã si putinã iubire: de Dumnezeu si de semeni.
Numai asa vor reusi sa construiascã o lumea nouã in care sã fie fericiti si mândrii de numele tãu!

Îti mai doresc ca ziua ta si sacrificiile care au însemnat ea sã nu fi fost în zadar.
La Multi Ani, Românie, tara mea!”

Fie ca Dumnezeu sã binecuvânteze România, astfel incât din plinãtatea fericirii pe care El a hãrãzit-o tuturor oamenilor sa se impãrtãseasca cat mai multi concetãteni de-ai nostri, dupã faptele bune si gândul curat al fiecãruia!


din Vancouver, pentru Observatorul – Dorina Cornelia Aldea

     11/23/2022http://www.observatorul.com/Default.asp?action=articleviewdetail&ID=24267
Acest articol a fost publicat în Articole, Autori și etichetat cu , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns