INVITAȚIE

COLOCVIILE MUZEULUI ȚĂRII CRIȘURILOR

 Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal continuă seria de manifestări cultural-științifice desfășurate sub egida Colocviile Muzeului Țării Crișurilor” cu un invitat care a marcat istoria recentă a României, atât pe plan intern, cât și extern, prof. univ. dr. Adrian Năstase, Președintele Fundației Europene Titulescu.

Organizată de instituția muzeală și Centrul de Studii Interdisciplinare Oradea-Chișinău, aflat sub egida Academiei Române, în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor, Primăria Municipiului Oradea și Universitatea din Oradea – Facultatea de Istorie, Relații Internaționale Științe Politice și Științele Comunicării, manifestarea va avea loc în 12 aprilie 2022, în sala de conferințe a Muzeului Țării Crișurilor (Str. Armatei Române, nr. 1/A), cu începere de la ora 17.00 și va cuprinde două evenimente de înaltă ținută: conferința Actualitatea lui Nicolae Titulescu, susținută de prof.univ.dr. Adrian Năstase, urmată, la ora 18.00, de lansarea cărții Două decenii de activitate la Fundatia Europeană Titulescu, 2002-2022, volum apărut la Editura Fundatiei Europene Titulescu, Bucureşti, 2022.  Volumul va fi prezentat de  Prof. univ. dr. Adrian Năstase, Prof. univ. dr. Gabriel Moisa, istoric și Manager al Muzeului Țării Crișurilor Oradea şi istoricul Liviu Ţăranu.

Adrian Năstase (n. 1950, București) jurist, diplomat, profesor universitar și om politic, este în prezent președintele Fundației Europene Titulescu. Cu o carieră universitară de peste trei decenii, la catedre din țară și străinătate, Adrian Năstase a făcut parte din echipa didactică a Facultății de Drept a Universității din București, precum şi a universităților: „Titu Maiorescu”, „Dimitrie Cantemir” şi „Nicolae Titulescu”, iar în 1994 a fost profesor asociat la Universitatea Panthéon Sorbonne din Paris. Este autor a peste 250 de studii și articole științifice, publicate în reviste din țară și străinătate și a peste 300 de comunicări și expuneri la întâlniri și conferințe internaționale sau în România. Din perspectiva academică, profesorul Adrian Năstase este preocupat de statutul internațional al României și de integrarea României în NATO și Uniunea Europeană.

Parcursul diplomatic a debutat în anul 1973, atunci când a ocupat un post prin concurs în cadrul Ministerului de Externe, ca proaspăt absolvent al Facultății de Drept. Conform politicii vremii, acesta a fost trimis la „stagiu de producție”, lucrând între anii 1974 – 1990 în calitate de cercetător la Institutul de cercetări juridice al Academiei române, revenind după 17 ani în cadrul Ministerului de Externe, în calitate de ministru. Decizia de a intra în politică a fost luată în timpul mandatului de ministru al Afacerilor Externe, cu dorința de a genera stabilitate și continuitate pentru cetățenii României democratice.

Parcursul politic a fost pe măsura activităților academice, Adrian Năstase ocupând funcții politice de cel mai înalt rang: Ministru de Externe, Prim-Ministru, liderul Partidului Social Democrat și Președinte al Camerei Deputaților.

Poate cea mai răsunătoare reușită politică a fost înregistrată în mandatul 2000-2004, atunci când România a obținut ridicarea vizelor pentru cetățenii care călătoresc în străinătate, și a devenit membru cu statut deplin al NATO.

Colocviile Muzeului Țării Crișurilor abordează o nouă direcție de dezvoltare prin care se dorește invitarea în calitate de conferențiari a personalităților marcante pe plan național și internațional cu scopul de a aduce plus valoare societății bihorene, o fereastră spre realitatea cotidiană.

Evenimentul va fi moderat de Prof. univ. dr. Gabriel Moisa, istoric și Manager al Muzeului Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal.

Intrarea este gratuită în limita a 160 de locuri!

Vă mulțumim!

Conducerea Muzeului Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal

Acest articol a fost publicat în Articole, Autori și etichetat cu , , , , . Salvează legătura permanentă.