MAI APROAPE DE EMINESCU

Colonel Dr. Constantin MOȘINCAT

Clasa a 3-a C, de la Școala Gimnazială „Oltea Doamna” Oradea, învățător Rodica FECHETE, mi-a făcut onoranta invitație de a face cunoștință, celor 31 de copii, cu Domnul MIHAI EMINESCU. Și evenimentul a debutat vineri 12 ianuarie 2024 de la ora 10.10 cu fireasca exprimare a diverselor păreri despre cine a fost Eminescu, exprimate cu mult entuziasm, bucurie, interes și curiozitate. Răspunsuri apreciate de mine cu BRAVO și calificativ FB, cu încântarea la rostirea versurile proaspăt învățate. Am adus cuvenite și binemeritate laude pentru răspunsurile primite, pe care le-am răsplătit cu o modestă insignă a Galei Eminescu.

O fotografie cu zâmbet, cât un car de laude și mulțumiri! Și din nou despre Eminescu…

Am călătorit prin țară, poposind  la Bojdeuca din Țicău, și hoinărind prin Copou, cu popas de răgaz la Teiul înflorit și binefăcătoarele lui flori, am rătăcit pe lângă plopii fără soț, și am admirat codrul legănat de vânt. Am văzut cu ochii minți bucuria admirației, curiozitatea descoperirii și cuprinderea cu iubire a aceluia de Necuprins EMINESCU.

Cu regretul că cele 2 ore au trecut de nici n-am auzit clopoțelul atât de mult ne-am apropiat de Eminescu, copil, adolescent, student, ziarist, poet. Câte puțin din toate. Mare mia- fost surpriza să descopăr că versurile complicate erau înțelese. Și le-am amintit de Ștefan, Mircea și Mihai, de Brâncoveanu și Vodă Cuza.

Am avut bucuria să mă prenumăr printre elevii clasei – a 3-a C – și să constat cât de isteți sunt  „colegii mei” și cât de repede au îndrăgit Revista Cetatea Cavalerilor, după ce am răsfoit și descifrat împreună semnificația metopelor pregătite în care strălucește  cu fruntea spre soare, aproape de bolta Cerului, Sfinxul Eminescu, dăltuit în bronzul eternității și pentru că ne-a definit identitatea „De la Nistru pân la Tisa”! Și  tresalt de emoție când am simțit și văzând cum desenau conturul României, cu siguranța graficianului Ștefan Popa PopaS, contur străjuit de tricolorul României Mari.

Minunată lecție de nedisimulat patriotism am citit pe chipul gingaș al colegilor mei de ocazie!  Atunci m-am gândit  că se justifică cu temei desenul blazon al Cetății, bordat de Sfinxul Carpatin și Crucea Eroilor,  sprijinit pe Scutul de apărare, în care se duelează pentru adevăr condeiele Cavalerilor de Clio. M-am simțit mai tânăr odată ce am reușit să deșert câte puțin din ranița de cunoștințe despre Eminescu reușind să ni-l apropiem, amintiri cu și despre în care am strâns preplinul de iubire pentru Luceafărul Național: Mihai Eminescu. Și sunt sigur că ai mei colegi mă vor susține  în demersul ca la 175 de ani de la naștere, Trofeul Rădăcini să-l conferim Municipalității Oradea dacă vor decide ca „Pădurea urbarială Oradea” va purta numele EMINESCU!

Să dea Bunul Dumnezeu sănătate părinților, învățătorilor și profesorilor să-i crească OAMENI pentru societatea românească. Abia aștept să-mi întoarcă vizita, – pe 15 ianuarie 2024, începând cu ora 10.00 la Gala EMINESCU. La revedere dragi colegi. Pentru  voi, am creat Cetatea Cavalerilor  și logooul: „Cartea Mea, e și a Ta”

Biblioteca clasei a 3-a C  mai bogată cu autograful autorilor

Cavaler de Clio

Acest articol a fost publicat în Articole, Autori, Catalog Autori și etichetat cu , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns