TINEREȚEA ROMANȚEI

TINEREȚEA ROMANȚEI

 

,,TÂRGOVIȘTE e iar în sărbătoare

s-a îmbrăcat în sonuri și-n culoare!

ROMANȚA-și cântă dulcea ei chemare

vibrează sufletul de-naltă încântare!”

 (Lucia-Elena Locusteanu)

 

          Când Doamna Toamnă îmbracă natura în picture multicolore și sufletul vibrează la cântecul ei – TÂRGOVIȘTE se împodobește cu haina regală a ROMANȚEI. 

            „ROMANȚA” – cuvânt îmbrăcat în sonurile nemuritoare ale tumultului preaplin al sufletului românesc, capătă ceva Dunmezeiesc în acordurile profunde ce aduc la lumină trăiri complexe – devenind un cântec divin, creație cultă, o nouă specie musical-literară, comoară – înglobând  cuvânt, melodie, suflet, înaltă, adâncă simțire…

          „ROMANȚA” –gen musical inedit, pentru că așează poezia pe o aparte vibrație a sufletului românesc, plin de dragoste și dor, a devenit TEZAUR NAȚIONAL.

          Longevivul Festival Național „CRIZANTEMA DE AUR” – sintagmă metaforică – titlu predestinate cu multiple semnificații – așează pe un înalt piedestal ROMANȚA – „RUGĂCIUNE”- glas cald și tainic al inimii, cu rădăcini adânci în DOINA noastră românească – ecou al dorului curat , nesfârșit și pur…

          Avându-și cuibul în TÂRGOVIȘTE, „ROMANȚA”- prin prestigiosul Festival Național „CRIZANTEMA DE AUR”  scris și va scrie istorie în lumea muzicii, trezind adevăratul gust estetic, dar și punând în lumină autentice  creative și nterpretative, prin jerta și efotrul de o viață a unor OAMENI INIMOȘ – membrii ai familiei Dr. TEODOR VASILIU, a Doamnei ALINA MAVRODIN VASILIU, a fiului ANDREI VASILIU, sprijiniți de autoritățile locale și nu numai.

         ROMÂNIA, prin celșe întreprinse de acești oameni inimoși, dăruiți profesiei, se bucură astăzi de „CASA ROMANȚEI” – Muzeu inedit, ce va vorbi peste timp de talentul românesc autentic, la fel ca și Culegerea Muzicală : „100DE ROMANȚE LANSATE LA „CRIZANTEMA DE AUR”.

          O inițiativă deosebită de a sărbători ZIUA NAȚIONALĂ A CULTURII ROMÂNEȘTI a venit în 2022, de la Târgoviște, orașul – cetate – inimă a Romanței, prin prezentarea online a MUZEULUI „CASA ROMANȚEI”,unic în Europa.

        Prezentatorul, în persoana Domnului ANDREI VASILIU, cât și distinsei Doamne CAMELIA FLORESCU, prin invitația căreia m-am bucurat de o întoarcere în timp, în special, în 1968, an în care și din care, până în prezent, am gustat fiecare clipă a Festivalului ,,CRIZANTEMA DE AUR”, retrăind și regăsind, în sonurile romanței românești,  acordurile imaginare ale interpreților, compozitorilor , textierilor – poeți și nu numai, toate, atât de înțelept adunate în sălile Muzeului din Târgoviște, revăzând, prin intermediul montajelor fotografice, pe marii interpreți cu care drumurile adesea ni s-au intersectat.

          O bucurie !

          O feerie !

          O prezentare a MUZEULU ar putea să se facă și pe un fundal muzical, în surdină, reînviind și astfel etapele, atât de vibrante ale Festivalului ROMANȚEI ROMÂNEȘTI ,,CRIZANTEMA DE AUR”

          Ar putea fi și o emisiune – maraton, lunară, cu reluarea primilor trei clasați din fiecare etapă, din domeniile la care au concurat.

          Trebuie să amintim și faptul că prin Festivalul Național „CRIZANTEMA DE AUR”, prin Muzeul ,,CASA ROMANȚEI” și nu NUMAI, TÂRGOVIȘTE – a devenit -„CETATEA ROMANȚEI” – Centrul Cultural UNESCO, lucru cu care, atât târgoviștenii, cât și toți românii, se pot mândri !

         RESPECT !

         ADMIRAȚIE !

         PREȚUIRE !

         Menționez că sunt născută în 1939, deci ,,o tânără” care iubește fără margini, marea cultură a înaintașilor, marile valori naționale și universale ale artei autentice.

          Pentru mine, ROMANȚA este vibrația tulburătoare a sufletului românesc, este cântecul nesfârșit al  DORUL, multitudinea de trăiri ale DOINEI…, gen muzical care transpune melodic trăirea din cuvânt a marilor noștri creatori de poezie, dar care are și harul de a prinde viață prin talentul interpretativ al unor aleși ai sorții cu har de privighetoare, dar și de ciocârlie.

          ROMANȚA – gen muzical intrat în patrimoniul valorilor universale – ne reprezintă ca popor cu un tezaur sufletesc unic.

          Ediția Festivalului „CRIZANTEMA DE AUR” din anul 2022, ca și cele pe care le-am urmărit cu drag, mi-a umplut sufletul de lumină caldă a ROMANȚEI, prin valorosul repertoriu, dar și prin interpretarea aleasă.

          Ediția din 2022 a Festivalului Național „CRIZANTEMA DE AUR”, pentru mine, a însemnat o mare împlinire, bucurie, de această dată, fiind invitată. Invitația a fost încununată de onoarea de a primi „DIPLOMA DE EXCELENȚĂ” – ”ROMANȚA NE UNEȘTE” – ,,55 de ani de ROMANȚĂ la TÂRGOVIȘTE”, pentru  dăruirea exemplară cu care  am participat ca spectator…, Diplomă pentru care mulțumesc Celor implicați.

,,LA MULȚI ȘI RODNICI ANI FRUMOȘI !

 2023

TÂRGOVIȘTE

,,CRIZANTEMA DE AUR”

ROMANȚA

 ROMANȚA – CÂNTEC și POEZIE,,,

E-a sufletului nostru BUCURIE.

E DOR adânc venit de la strămoși…

 E româneasca  calda FANTEZIE…

 

Și are CASĂ-n suflet de român,

Dar și-n TÂRGOVIȘTE, pe veci stăpân

de tainice TRĂIRI transpuse în CUVÂNT

Și-apoi CÂNTATE–n straie de avânt.

 

ROMANȚA-i susur dulce de IZVOR.

E-a CIOCÂRLIEI zbor înălțător

și JEFFĂ dusă Soarelui în dar.

e cântec ce se-nalță ca un HAR…

 

PRIVIGHETOARE e când doar IUBIRE CÂNTĂ,

dar și VIOARĂ – TÂNGUIRE SFÂNTĂ!

  ROMANȚA este CÂNTEC și este NEMURIRE!

 

ROMANȚA-i și POEZIE

și-n veci EA ne UNEȘTE!

Acesta-i este ROSTUL

de-a fi mereu POVESTE!

 

ROMANȚA!

 

Lucia-Elena Locusteanu, Cluj-Napoca

 

Acest articol a fost publicat în Autori și etichetat cu , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns