Frumoasă, pioasă și lăudabilă inițiativa Asociației Maționale a Veteranilor de Război – Filiala Oradea de a organiza un tur -PRO-MEMORIA – pe la împortante locuri care amintesc pelerinilor și simplilor trecători că pe acolo își dorm somnul de veci EROII.
–Reporter Cetatea Cavalerilor: Ce reprezintă Eroii pentru Asociația Veteranilor, l-am întrebat pe președintele filialei Col. r. Dumitru Damian?
– Col. r. Dumitru Damian: Ei sunt norocoșii supraviețuitori. Din evidența Filialei dispar, pe cale naturală tot mai mult cei care au fost pe front, sau/și urmașii acestora: soții/văduve de veterani și chiar copii ai acestora. Odată cu ei și o parte din ceea ce nu s-a povestit despre isprava lor. Tocmai din acest motiv am pornit pe acest drum al Memoriei istoriei. Pașii hotărâți ai eroilor se aud încă la Păuliș, Oarba de Mureș, Carei.
– RCC – Știu că în anii trecuți ați fost pe urmele ostașilor români din Armata a 4-a, de la Oarba de Mureș la Carei. Proiectul din acest an ce aduce nou?
–D.D. -Mă bucur că ați amintit despre un turneu mai lung, cel din Nordul județului, unde am avut bucuria să ne întâlnim cu tineri la ei acasă și la „casa Eroilor”, adică la monumentele și cimitirele Eroilor din Zonă. Așa s-au transmis cunoștințele istoricului Dr. Augustin Țărău, vicepreședintele nostru – către generația tânără. Receptarea informațiilor, ne-a convins de utilitatea unor astfel de excursii-documentare-de-suflet pe URME DE EROI! În acest anu am mers prin Sudul județului, urmărind ofensiva Armatei 1-a. Primul popas la Păuliș, acolo unde cei de la Radna au stat „stâncă lângă șanțul antitanc!” Din lecția asta se învață că Tu, ca Ostaș Român, ești bucată vie din Trupul Naţiunii Tale, care ştie și aplică fără rezerve, lecţia morții pentru ȚARĂ, pentru ca fiii săi să trăiască de-a pururi. Este Armă Vie necârtitoare, parte de nedezlipit din Patrie Română, cu care de-a lungul vremii și-a apărat ființa, glia mult râvnită de alții.
–RCC – Văd că sunteți o mână de oameni, foști militari, din care unul în straie preoțești. Are și asta vreo semnificație?
D.D. – Da, în posibilitățile financiare au fost mai reduse, ca după Pandemie. Așa ne-am strâns acest mănunchi de 7 (din imagine lipsește ing. Eugen Sabău – fotograful) și ne-am gândit să tămâiem, la propriu, monumentele și locurile de veci ale EROILOR căzuți pentru PATRIE! Așa că am oficiat slujbe, parastase pentru Eroi!
– RCC – Ce a urmat pe traseu?
D.D. – La 150 de ani de la moartea Crăișorului Iancu, nu puteam rata itinerarul fără să mergem, din nou, la Țebea.
Apoi la Alba Iulia, acolo unde Ostașul român a privit și țintit cu admirație, și chiar dacă n-a intrat pe Câmpia Libertății, ori pe Câmpul lui Horea, a privit cu nădejde în suflet că porunca străbune se va împlini, mai devreme ori mai târziu. Și vă mărturisesc că de câte ori pronunț Alba iulia îmi vine în minte povestea Moșneagului care s-a prezentat voluntar printre românii chemați de Consiliul Dirigent la oastea ardeleană. Întrebat de colonel: „- ce cauți aici, locul dumitale e acasă, la gura sobei printre nepoți! – Ba NU, domn colonel, că eu mi-am trăit viața, și de-o fi vreun glonț rătăcit pe câmpul de luptă și pe mine de m-o nimeri, nu-i așa mare bai ca și când ar secera viața unui flăcău”.
Mereu pe urmele Eroilor, căci, cum zice poetul, nu mor niciodată, ei rămân „contemporani cu toți urmașii”! Și care-i mai pios omagiu decât o rugăciune acompaniată de Veșnica lor Pomenire! Așa am gândit să ne omagiem Înaintașii, iar de Ziua Armatei României gândul nostru se îndreaptă întiași dată spre ei Eroi ca au la căpătâi inscripția:
„GLORIE OSTAȘILOR ROMÂNI CARE AU LUPTAT CU EROISM ÎMPOTRIVA FASCISMULUI PENTRU ELIBERAREA PATRIEI, PENTRU LIBERTATEA ȘI ÎNDEPENDENȚA POPORULUI ROMÂN” ,
iar pentru aceia care însă se află la datorie sub tricolor le urăm La mulți ani!