Înainte spre Oradea

Toate drumurile patriei care afluiesc spre fruntariile fireşti ale României reîntregite, trec printre cruci care le veghează, având inscripţii învechite: „morţi pentru patrie”, iar spiritul acestor eroi, anonimi, pluteşte deasupra noastră şi ne porunceşte, nouă veteranilor de război supravieţuitori, precum şi urmaşilor celor dispăruţi, să veghem ca nici o palmă din pământul strămoşesc, ce se sprijină pe casele lor şi-şi trage seva fertilităţii din sângele jertfei lor, să nu fie cedată sauînstrăinată, cotropită sau acaparată vreodată”           Gl. Marin Dragnea – veteran de război

 

Bătălia pentru Oradea a durat o lună și s-a încheiat cu momentul culminant din 12 octombrie 1944, când ostașii români au alungat din oraș trupele horthyste. O pagină memorabilă de istorie locală, reconstituită, cu valoare de cotitură istorică. Faptele relatate demonstrează că bătălia pentru Oradea a fost câștigată în 30 de zile anterioare datei de 12 octombrie 1944. Documentele inedite completează o istoriografie de certă utilitate științifică. Ea ilustrează avântul vânătorilor și a ostașilor din Divizia Tudor Vladimirescu, ea reprezintă o adevărată cartea de vizită pentru voluntari, continuată sub alt steag, precum aceea a voluntarilor români înrolați, acum 1oo și mai bine de ani la Darnița și cu 76 de ani în urmă, dintre prizonierii români de pe teritoriul sovietic, sub stindardul de luptă românesc al Diviziilor române: „Horea Cloșca și Crișan” și „Tudor Vladimirescu”. Meritele lor indiscutabile, au fost totuși minimalizate, și char ironizate pe nedrept, deși sunt dăltuite cu sânge spre nemurire!

Bătălia pentru Oradea este prezentată în toată amplitudinea ei, fiind astfel anulate unele interpretări care au avut tindința la minimalizarea acesteia, în sensul că, în ziua de 12 octombrie 1944, oraşul fusese părăsit de trupele inamice. Cartea conduce la un adevăr fundamental: bătălia pentru eliberarea oraşului Oradea a fost câştigată în timpul confruntărilor sângeroase din zilele precedente, când inamicul a fost învins, astfel că el n-a mai putut riposta în incinta oraşului, pentru a fi scos din fiecare casă, cum s-ar fi aşteptat unii necunoscători ai strategiei militare. Tocmai din punct de vedere operativ – strategic este valorificată această bătălie câştigată de trupele române şi sovietice.

Un alt atribut al cărţii, pe care v-o dăruim spre lectură, este apelul la memorialistică, de cea de bună calitate, care încălzeşte temperatura evocării şi ţine treaz interesul cititorului contemporan. De o certă utilitate sunt şi documentele incluse, cele mai multe inedite. Acestea au menirea de a consolida afirmaţiile autorilor, care sunt, de multe ori, directe şi severe, devreme ce demersul lor are şi o dominantă morală, de a cinsti cum se cuvine eroii acestui popor, care îşi dorm somnul de veci în cimitirul oraşul ORADEA, subliniere ce aparține profesorului emerit Dr. Viorel Faur.

Cartea Mea e și a Ta!,

Un cadou aniversar pentru orădeni de ziua Municipiului Oradea oferit de www.biblioteca-cavalerilor.ro, aici.

Acest articol a fost publicat în Autori, Biblioteca Cavalerilor, Cărți și etichetat cu , , , , , . Salvează legătura permanentă.