Ing. MIORITA SĂTEANU[1]
Spitalul Clinic Județean Bihor, momentan este încadrat de schelele necesare pentru renovare, modernizare, dotarea și înfrumusețare a instituției medicale, ca apoi să urmeze darea în folosință conform proiectului aprobat și finanțat. Aceasta pentru a asigura cele mai bune, mai optime și eficiente condiții pentru investigații, diagnosticare, operații și tratamentele indicate cu mare dăruire și profesionalism de toate cadrele medicale care își desfășoară activitatea în această unitate spitalicească
Unitatea de primiri urgențe (inaugurată pe 16 noiembrie 2020 – foto) este un adevărat furnicar este momentul primirii celor internați de urgență și fiecare clipă al intervenției este o șansă de viață, o șansă de însănătoșire. Dr. Hadrian Borcea, cel care veghează nonstop ca totul să fie minuțios diagnosticat și grabnic condus spre secția corespunzătoare pentru investigații și tratament se bucură astăzi de această investiție care se ridică la aproximativ 32 milioane de lei, 58% din această valoare fiind asigurată de Ministerul Sănătății, iar 42% de Primăria Oradea. Deci se poate dacă te gândești și la cei care au nevoie de un act medical de urgență. Unul acordat ca în occident!
Semnalele ambulanțelor despică liniștea și transmit grijă, suferință, și nevoia de intervenție urgentă. Speranța bolnavilor este asigurată de o întreagă echipă, care se implică rapid pentru a îndruma bolnavul spre secțiile spitalului în funcție de boala depistată, pentru a intra în fluxul de tratament sau operație. Bolnavii simt mâna ocrotitoare și în special dorința și atenția cadrelor medicale pentru a oferi cele mai eficiente oportunități de însănătoșire grabnică, în toate secțiile spitalului, unde fluxul continuu, fără menajamente al medicilor, al asistenților este dovada concretă a dăruirii pentru menirea pentru care au fost înzestrați și sau pregătit.
În nenumărate cazuri operațiile chirurgicale, iminente, sunt înlocuite cu un puternic și adecvat tratament perfuzibil medicamentos care intervine pentru a înlătura cauza și factorul de îmbolnăvire. Acest procedeu este foarte bine conceput și aplicat și în secția de chirurgie I de către domnul dr. Adrian Coțe, medic specialist chirurgie generală, astfel, oferind bolnavilor o deosebită recunoștință pentru eliminarea suferințelor post operatorii.
Neliniștea, suferințele bolnavilor se risipesc, se simt în siguranță și cu răbdare și încredere așteaptă ameliorarea, dar toți împreună, cadre medicale și bolnavi, în toate cazurile, așteaptă refacerea sănătății și părăsirea spitalului.
Trebuie subliniat faptul că în această perioadă spitalul este un șantier de construcție, se lucrează, ciocanele bat, picamerele perforează modificările necesare, iar dotările se instalează. Vă asigur că disconfortul de acuma merită în viitor o liniște deplină. Aceasta demonstrează intenția și hotărârea conducerii Spitalului Clinic Județean Bihor de a ataca cu responsabilitate pentru a oferii un edificiu conform celor mai performante posibilități de asigurare a condițiilor de vindecare a bolnavilor. Și cum să nu dai crezare când munca e prestată de „un robot autonom pentru sterilizarea încăperilor, echipamentului și aparaturii medicale, care funcționează pe baza radiațiilor UV-C, fiind al doilea asemenea echipament din România”. Dotarea pe care o are Spitalul de la Oradea este la nivelul unei unități de primiri urgențe europene, pentru că are imagistică proprie, iar unitatea are legături pneumatice cu viitorul laborator care va fi deasupra acestuia. După părerea Dr. Gh. Carp, acest „tip de unitate medicală este unică în România”.
Pe lângă aceste concluzii, trebuie să subliniem, atenția, implicarea și profesionalismul personalului medical și ca urmare a faptului că s-a semnat ACTUL DE CONLUCRARE între SPITALUL din TRIEST – Italia, și Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor, pentru ca actul medical să se desfășoare în condiții deosebit de moderne și la cel mai înalt nivel medical. Iată că și asta se poate! Într-o permanentă și statornică dorință de a îmbunătății prin intervenții prompte și a alina suferințele trupești și sufletești, în diferite locuri din oraș, județ și Eparhia Greco Catolică de Oradea, Preasfinția Sa episcop VIRGIL BERCEA – participă la activități în multe lăcașuri de cult, asigură renovării, dotării cu echipamente și se implică în acțiuni culturale relevante, are vreme și pentru altele. Iată că și pentru Spitalul Orădean a considerat o oportunitate și o contribuție efectivă la susținerea și implicarea personală în decizia, ca Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea să colaboreze cu Spitalul Clinic din Triest, pentru perfecționarea actelor medicale necesare în tratamentul bolnavilor. Felicitări exprimate din suflet!
Toate aceste realizări oferă un mare grad de siguranță, încredere și speranță că, viitoarele promoție de doctori, absolvenți ai Facultății de Medicină din Oradea, și care se vor specializa inclusiv la UPU Oradea, vor prinde drag de locul care se dorește a fi mereu în frunte, prin oameni de o admirabilă omenie, de profesionalism exemplar, deschiși la minte și suflet prin atitudine și faptă, pentru ca ajutorul oferit bolnavilor să devină benefic pentru redobândirea grabnică a stării de sănătate și a liniștii trainice vieții de zi cu zi.
Ca beneficiar direct al acestor servicii medicale, ridicate la înalte standarde europene, depun mărturie în față conștiinței proprii, că ce am văzut la Spitalul Clinic Județean Bihor este adevărat, surprinde în mod plăcut și creează confortul necesar grabnicei recuperări. Doamne Ajută! Felicitări tuturor celor care concură la aceste realizări!
[1] Cetățean de onoare al municipiului Oradea
Membru in Parlamentul Seniorilor din România