Libraria Cavalerilor

You need to add a widget, row, or prebuilt layout before you’ll see anything here. 🙂
You need to add a widget, row, or prebuilt layout before you’ll see anything here. 🙂

Gh. Tudor Buhoreanul, Constantin Moșincat, Ioan Tulvan, 30 de zile în fața morții: Bătălia pentru Oradea, Editura Tipo MC, Oradea, 2004, (format 17×24, 122p +6 planșe foto documentare)
Bătălia pentru Oradea a durat o lună și s-a încheiat cu momentul culminant din 12 octombrie 1944, când ostașii români au alungat din oraș trupele horthyste. O pagină memorabilă de istorie locală, reconstituită, cu valoare de cotitură istorică. Faptele relatate demonstrează că bătălia pentru Oradea a fost câștigată în 30 de zile anterioare datei de 12 octombrie 1944. Documentele inedite completează o istoriografie de certă utilitate științifică. Ea ilustrează avântul vânătorilor și a ostașilor din Divizia Tudor Vladimirescu. Prof. univ. dr. Viorel Faur
Constantin Moşincat, 1940-Strigatul de durere al românilor. Atrocităţile horthyste în Ardealul ocupat (1940-1944), Editura Tipo MC, 2017, Oradea, (format 15×24, 208p)
Totuşi, formula românească „Iertăm, dar nu uităm!” se încadra perfect în psihologia și mentalul nostru. Oameni pașnici, iertători, pătrunși de frica lui Dumnezeu, de simțul echilibrului – românii, de cele mai multe ori, resping vendeta, mai ales împotriva ”străinului” de lângă el. Chiar dacă-l acuză de toate relele pe care i le face, nu o dată dovedibile.
În fond, o carte se prezintă singură, alături de autor, iar acesta are o operă bine articulată, temeinic argumentată, pe această tematica, şi nu numai, atât de dureroasă! Meritul autorului de a descoperii noi documente din arhive diferite este exemplificat şi de astă dată, bibliografia istorică devine mai bogată, mai diversă cu această nouă lucrare riguros documentată. Fără documentul care înregistrează ca o fotografie realitatea momentului, scrierea Istoriei riscă să treacă în fabulaţie, în politică şi minciună”.                       
Prof. univ. dr. Mihai Drecin